Νέα μέτρα εναντίον της φοροδιαφυγής

Έναν μηχανισμό… made in Germany, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τις «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές φέρνει το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η απευθείας διασύνδεση των συναλλαγών χονδρικής με το TAXIS. Οι πρώτες επαφές έγιναν ήδη για την εφαρμογή του μηχανισμού στις φορολογικές ταμειακές μηχανές, που ακυρώνει κάθε προσπάθεια επέμβασης σε αυτές για τη διαγραφή συναλλαγών στο τέλος της ημέρας.

Για αυτόν τον λόγο βρέθηκε στο γερμανικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου τις προηγούμενες ημέρες η Κατερίνα Παπανάτσιου. Η υφυπουργός Οικονομικών είχε συναντήσεις με την ομόλογό της στο κρατίδιο, Ντανιέλα Τσοτσόφσκι και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ρόναλντ Πιένκι.

Οι φορολογικές αρχές του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου του Βραδεμβούργου έχουν δημιουργήσει τον μηχανισμό αυτόν, τις τεχνικές προδιαγραφές του οποίου συμφωνήθηκε να δώσουν στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Ο μηχανισμός προστίθεται στην φορολογική ταμειακή μηχανή καταγράφει όλες τις συναλλαγές και δεν επιτρέπει παρεμβάσεις. Θεωρείται ότι ο μηχανισμός θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τη διασύνδεση των συναλλαγών που γίνονται στην χονδρική με το TAXIS. Στόχος είναι, κατά τους επόμενους μήνες, να λυθεί το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών που θα έχει το συγκεκριμένο λογισμικό μέσω του οποίου θα δίνει η διασύνδεση.

Στο υπουργείο εκτιμούν ότι από το 2018 θα μπορεί να εφαρμοσθεί το μέτρο το οποίο θα επιτρέψει στη φορολογική διοίκηση να έχει εικόνα, σε πραγματικό χρόνο, για όλες τις συναλλαγές που γίνονται στη χονδρική μεταξύ των επιχειρήσεων. Αυτό θα δώσει την ευχέρεια για εκτεταμένες διασταυρώσεις των συναλλαγών αυτών μέσω των οποίων θα μπορεί να εντοπισθούν έσοδα που δεν δηλώθηκαν και ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε.

Επόμενο βήμα στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είναι η κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να αποστέλλουν στις φορολογικές αρχές τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών – πελατών. Αλλωστε μέσω της διασύνδεσης των συναλλαγών χονδρικής με το ΤAXIS οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα γι’ αυτές προκειμένου να διενεργούν τις διασταυρώσεις των στοιχείων. Ο επόμενος στόχος του υπουργείου θα είναι η διασύνδεση και των ταμειακών μηχανών με το TAXIS προκειμένου να επιτευχθεί παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και των συναλλαγών στη λιανική.

Πηγή: 

Προβολές: 304

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *