«Ζητείται Ανθρωπιά»

Πόσες φορές πέρασες δίπλα από κάποιον που κοιμάται στο παγκάκι φορώντας το παλτό σου κοιτάζοντας τον με απέχθεια και αποτροπιασμό; Πόσες φορές σε πλησίασε ένα αδέσποτο σκυλί, απομακρύνθηκες φοβισμένος μη σε δαγκώσει, αλλά στην πραγματικότητα επιζητούσε ένα χάδι που θα του άλλαζε έστω για λίγα λεπτά την ζωή; Αλήθεια πότε κοίταξες τελευταία φορά το «εγώ» σου στον καθρέπτη;

Λίγα μόνο παραδείγματα από τις αναρίθμητες περιπτώσεις που αποδεικνύουν την κρίση του ανθρωπισμού και το έλλειμμα ανθρωπιάς, στις σύγχρονες κοινωνίες της αφθονίας και της ευμάρειας. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν συγκινείται από τον πόνο του άλλου, δίνει μια «χείρα βοηθείας» είτε για να αποκοιμίσει τη συνείδησή του είτε επειδή κοινωνικοί λόγοι το υπαγορεύουν χωρίς συναισθηματική συμμετοχή.  Για ευαισθητοποίηση και ενεργό δράση-αντίδραση ούτε λόγος καθώς ο ίδιος είναι υγειής, αμέριμνος στις ευκολίες της «πολιτισμένης» ζωής του, υποχείριο των υλικών αναγκών.

Ο σύγχρονος άνθρωπος κατευθύνεται από τον αμοραλισμό και την πλεονεξία. Είναι αλλοτριωμένος από τον εαυτό του, περιχαρακωμένος στο εγώ του άγεται και φέρεται από τα προσωπικά του «θέλω» αδιαφορώντας για τους άλλους… Δρούμε εγωκεντρικά αποκλειστικά για την προσωπική μας πρόοδο χωρίς ενδιαφέρον εάν ο διπλανός μας έχει το ίδιο δικαίωμα να ζήσει και να ευτυχήσει.

Κάπου μεγαλώνοντας χάσαμε το δρόμο.. Μπορεί .. Αν η εγωκεντρική αγάπη και ο υλισμός αποπροσανατόλισαν τον σημερινό άνθρωπο από τον Άνθρωπο, για την αντίστροφη πορεία απαιτείται αλλαγή κουλτούρας και αντίληψης για τη ζωή. Είναι επείγουσα ανάγκη να αποκαταστήσει τη σχέση του τόσο με τον ίδιο τον εαυτό του όσο και με το κοινωνικό του περιβάλλον επιστρέφοντας στο ανθρωποκεντρικό μοντέλο ζωής.

«Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχθείτε. Yποταχθήκαμε και βρήκαμε την στάχτη. Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν αγαπήσετε. Αγαπήσαμε και βρήκαμε την στάχτη. Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας. Εγκαταλείψαμε και βρήκαμε την στάχτη. Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας. Τώρα που δεν έχουμε πια τίποτα».

Γεώργιος Σεφέρης

Μένει να ξαναβρούμε τις ζωές μας λοιπόν…

Οικονόμου Μάριος

Φιλόλογος-Συγγραφέας.

Προβολές: 2550

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *