Λάχανα και χάχανα..! (λαχανοντολμάδες)

Εντάξει, μπορεί απο μυρωδιά να μην είναι και ό,τι καλύτερο,αλλά θα εκπλαγείτε απο τα διατροφικά οφέλη του λάχανου στον οργανισμό μας! Πάμε να δούμε μερικά απο αυτά!


Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, μια κατηγορία φυτοχημικών ουσιών οι οποίες δίνουν στα λαχανικά το κόκκινο ή μωβ χρώμα. Βοηθά στην συγκέντρωση και την καλή νοητική λειτουργία. Βοηθά την καλή και υγιή όψη του δέρματος με την υψηλή περιεκτικότητά του σε θείο. Βοηθά να αποτοξινωθεί φυσικά ο οργανισμός με την βιταμίνη C που περιέχει. Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο,έχουν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες!

Εμείς σήμερα, θα βάλουμε το λάχανο με όλες τις καλές ιδιότητές του μέσα στην κατσαρόλα μαζί με άλλα υλικά, θα το ζεματίσουμε, θα το ανοίξουμε, θα το διπλώσουμε και τέλος θα το σερβίρουμε στο πιάτο μας με αυγολέμονο!

Υλικά για 30-35 λαχανοντολμάδες : 1 λάχανο μεσαίο προς μεγάλο
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 φλ. ρύζι
2 μεγάλα κρεμμύδια λιωμένα στο μούλτι
2-3 κοτσάνια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 αυγά
2 πατάτες μικρές
χυμό απο 2-3 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι
λάδι

Εκτέλεση συνταγής:

Κόβουμε το λάχανο στη μέση και αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι του. Ξεχωρίζουμε ένα – ένα τα φύλλα του και τα πλένουμε καλά. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε νερό και ζεματάμε στα λαχανόφυλλα έτσι ώστε να μαλακώσουν για να μπορέσουμε να τυλίξουμε μέσα τους τη γέμιση που θα κάνουμε. Αφού ζεματιστούν τα λαχανόφυλλα, αδειάζουμε το νερό της κατσαρόλας, καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στρογγυλές. Σκεπάζουμε με αυτές τον πάτο της κατσαρόλας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε το να κολλήσουν οι λαχανοντολμάδες ή να καούν.

Ανακατεύουμε τον κιμά, λίγο λάδι, το ρύζι, τα λιωμένα κρεμμύδια και τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε. Αφού τα λαχανόφυλλα μας είναι ζεματισμένα και η γέμιση ανακατεμένη έτοιμη, πιάνουμε ένα-ένα τα φύλλα και ξεκινάμε να τα γεμίζουμε παίρνοντας με ένα κουτάλι της σούπας λίγο απο την γέμισή μας. Στο κάτω μέρος των λαχανόφυλλων τοποθετούμε την γέμιση και τυλίγουμε πρώτα απο το πλάι και έπειτα απο κάτω προς τα πάνω έτσι ώστε να είναι απο παντού κλειστοί οι λαχανοντολμάδες για να μην ανοίξουν και διαλυθούν μέσα στην κατσαρόλα. Αφού τα ετοιμάσουμε, ξεκινάμε να τα στήνουμε μέσα στην κατσαρόλα περιμετρικά πάνω απο τις πατάτες.

Όταν τελειώσουμε την διαδικασία,ρίχνουμε απο πάνω λίγο αλάτι πιπέρι και λάδι και σκεπάζουμε τους λαχανοντολμάδες με ένα πιάτο μέσα στην κατσαρόλα για να αποφύγουμε να ανοίξουν απο το βράσιμο και να είναι σταθεροί στη θέση τους!! Ρίχνουμε νερό μέσα στην κατσαρόλα να σκεπαστούν καλά. Αφού πάρουν μια βράση,χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε!! Κουνάμε απλά την κατσαρόλα ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Αφού βράσουν χύνουμε και κρατάμε σε ένα μπολ το ζουμί που έχει μείνει απο το βράσιμο τους.

Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα ασπράδια των αυγών να αφρατέψουν και στη συνέχεια ρίχνουμε και ανακατεύουμε μαζί τους και τους κρόκους. Στύβουμε τα λεμόνια και ρίχνουμε τον χυμό τους μέσα στο μπολ με τα χτυπημένα αυγά. Ενώνουμε το ζουμί αυτό των αυγών με το ζουμί απο το βράσιμο των λαχανοντολμάδων και περιχύνουμε σε όλη την κατσαρόλα ενώ κουνάμε ταυτόχρονα να πάει παντού!

Καλή επιτυχία!!!

Προβολές: 1752

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *